Manuaaliset käsittelyt
Klassisen hieronnan ohella käytämme hoitoa tehostamassa oppimiamme manuaalisen käsittelyn taitoja.
Pyrimme kouluttautumaan tällä saralla mahdollisuuksien mukaan.
Näillä tekniikoilla pyrimme kokonaisvaltaiseen hoitamiseen antaaksemme mahdollisimman tehokasta hoitoa.
Näiden avulla hoitoon saadaan intensiivisempi ote ja parhaimmassa tapauksessa hoitokertojen määrä vähenee vrt. pelkkä klassinen hieronta.
Lihaskalvokäsittely
Lihaskalvo eli fascia ympäröi kaikkia lihaksia ja kehon muita pehmytkudoksia. Fascia rakenne yhdistää eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle sen ryhdin ja muodon.
Lihaskalvojen jännitystilat voivat vakuttaa mm. aineenvaihduntaan sekä aiheuttaa virheellistä kuormitusta.
Lihaskalvokäsittelyn tavoitteena on poistaa leposärkyä tai kuormituksessa esiintyvää kipua, sekä edistää sidekudoksen paranemista ja poistaa muodostuneita kiinnikkeitä. Lihaskalvokäsittely on tehokas hoitomuoto lihasten jännitystiloissa, jänne- ja nivelsidevaivoissa myös vamman tai leikkauksen jälkihoidossa
Lihaskalvoa voidaan käsitellä erilaisin menetelmin. Käsittely on pehmytkudoskäsittelyä, jota tehdään erilaisilla tekniikoilla mm. instrumentin avulla lihaksen ollessa rentona, venyttyneenä tai kuormitustilassa. Hieronta-Rentosella käytetään tätä kyseistä Jari Ylisen koulutuksessa opittua Venytyshieronta- & Lihaskalvokäsittely tekniikkaa tarkoitukseen suunnitelluilla instrumenteillä. Tämän ohessa olemme perehtymässä myös Thomas Myersin tekniikoihin. (Fascia release technigues)
Mobilisoiva hieronta
Mobilisoivassa hieronnassa käytetään hieronnan ohessa apuna liikettä ja kehon osien muodostamia vipuvarsia. Näin saadaan lihas myös venymään ja näin parannettua eri nivelien liikeratoja. Myös eri nikamien välejä voidaan mobilisoida ja saada myös ns. lukkiutuneet nikamat liikkumaan. Kyseisellä tekniikalla hoito voidaan kohdistaa paremmin kehon eri osiin ja lihaksiin, tämä tekee hoidosta intensiivisempää ja syvävaikutteisempaa kuin pelkkä klassinen hieronta.
Mobilisoivaa hierontaa voidaan käyttää myös selkärangan eri osiin. Kohdistamalla hoito liikkeen ja eri asentojen avulla nikamaväleihin. Tämä avaa lukkiutuneita nikamavälejä lisäten nikamien liikeratoja. Selkärangan mobilisoinnilla voidaan korjata erilaisia selän virheasentoja, lisätä selän liikkuvuutta ja helpottaa selkäkipuja. Mobilisointia voidaan käyttää myös muiden hoitojen osanakin parantamaan hoitotulosta.
Triggerhieronta
Triggerpiste on ärtynyt mirkro kokoinen kohta kireässä lihaksen säikeessä, joka sijaitsee muutoin normaalissa ja rentoutuneessa lihaksessa. Tuo ärtynyt piste voi olla joko lihaksessa tai sitä ympäröivässä lihaskalvossa, fasciassa.
Aktiivinen triggerpiste aiheuttaa yleensä kipua sekä levossa että lihasrasituksen yhteydessä, kun taas latentti eli ei aktiivinen aiheuttaa kipua ainoastaan koskettamalla.
Triggerpiste voi aiheuttaa heijastekivun johonkin muuhun kehonosaan. Heijastekipu kohdistuu aina tietylle alueelle tiettyä kaavaa noudattaen. Esimerkiksi epäkäslihaksen yläosan kipu heijastuu aina kohden niskaa, päätä ja ohimoa, ei koskaan käteen tai käsivarteen.
Kivun saa aina esille painamalla triggerpistettä. Kivun tunne saattaa vaihdella kehon eri asennoissa tai liikkeiden aikana. Yleensä kipu tuntuu pahimmalle pitkäaikaisen liikkumattomuuden seurauksena (esim. yön jälkeen). Kuitenkin kipu saattaa helpottaa hetkiseksi pienellä levolla.
Oireita, jotka saattavat viitata aktiiviseen tai ei aktiiviseen triggerpisteeseen:
*Säteilevä ja tiettyä kaavaa noudattava kipu, esim. alaselkään heijastava lannesuoliluulihas joka toimii lonkan koukistajana.
Triggerpisteen ollessa aktiivinen säteilykipu ilmenee liikkeessä, levossa tai kosketuksesta. Ei aktiivisessa triggerpisteessä ko. pisteelle tyypillinen säteily ilmenee vain kosketuksesta.
* Lihaksen rajoittunut liikkuvuus venytyksessä ja lihaksen lyhentyminen, sekä liikuteltaessa jäykän tuntuinen liike. (Esim. jäykkyyden tunne takareisissä, vaikka lihakset tuntuvat tunnustellessa rennoille)
*Lihaksen heikkous
Lihaksen jäykkyys ja heikkous, joka ilmenee pääsääntöisesti pidemmän lepotauon tai liikkumattomuuden jälkeen. Tyypillisiä esimerkiksi aamujäykkyys tai lihaskipu liikkeelle lähdettäessä pitkään kestäneen istumisen jälkeen.
Monesti, jos asiakas ei ole saanut apua tavallisesta hieronnasta, kyseessä saattaa olla triggervaiva, joka helpottuu lähes välittömästi hoidon jälkeen, kun lihasjännitys on saatu laukaistua. Joskus hoito vaatii useampaa kertaa helpottuakseen. On myöskin mahdollista, jotta esim. virheellinen asento kuormittaa kehoa ja aiheuttaa vaivan uusiutumisen.